Na warszawskiej Białołęce powstaną trzy ekologiczne żłobki

Press release 04.05.2015 09:30 CET

29 kwietnia 2015 r. Dzielnica Białołęka m.st. Warszawy podpisała umowy z firmą Skanska na budowę trzech żłobków. Spółka zrealizuje kontrakty w formule „zaprojektuj i wybuduj”. We wrześniu 2017 r. każda z placówek przyjmie w swoich progach po 150 dzieci.

Lokalizacja inwestycji

O inwestycji
W ramach przedsięwzięcia Skanska wybuduje żłobki przy ulicach: Krzyżówki, Odkrytej i Truskawkowej. Łączna wartość projektów wynosi 12,7 mln złotych netto.

- Będą to budynki wolnostojące, parterowe, niepodpiwniczone – mówi Robert Kowalczyk, Menadżer Projektu, Skanska.

- W ramach umów wykonamy zaplecze kuchenne, place zabaw i zagospodarujemy teren (dojazdy, parkingi). Na koniec uzyskamy pozwolenia na użytkowanie obiektów - dodaje. W każdym z obiektów znajdzie się 6 oddziałów, a w nich: wielofunkcyjna sala dla 25 dzieci połączona z blokiem żywieniowym, pomieszczeniami sanitarnymi i gospodarczymi – wymienia Robert Kowalczyk.

Dodatkowo budynki będą wyposażone w pomieszczenie służące do prowadzenia ćwiczeń terapeutycznych.

Ekologiczne budynki
Każda z placówek będzie korzystała z zaawansowanych technologii opartych na odnawialnych źródłach energii. Obiekty zostaną wyposażone w pompy ciepła powietrze-woda oraz kolektory słoneczne. Dzięki tym urządzeniom placówki będą miały ciepłą wodę i ekologiczne ogrzewanie.

- Obecnie na Białołęce inwestujemy w rozwiązania ekologiczne, wszystkie budowane przez nas budynki oświatowe będą korzystały z tego typu rozwiązań - mówi Piotr Jaworski, burmistrz Białołęki.

- Dzięki ekologicznym rozwiązaniom w przyszłości spodziewamy się niskich kosztów eksploatacji – dodaje Piotr Jaworski.

Nowoczesne i bezpieczne rozwiązania
Budynki będą posiadać nowoczesną formę. Zostaną zaprojektowane i wykonane zgodnie z najnowszymi osiągnięciami wiedzy budowlanej, z wykorzystaniem nowoczesnych materiałów i technologii.

- To, na co zwrócimy uwagę podczas projektowania, to funkcjonalność rozwiązań, estetyka i trwałość elementów budowlanych, ekonomika eksploatacji oraz bezpieczeństwo dzieci - komentuje Robert Kowalczyk ze Skanska.

Żłobki wraz z ich otoczeniem zostaną dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Kolejna placówka oświatowa w Warszawie
Skanska ma doświadczenie w realizacji obiektów edukacyjno-oświatowych w woj. mazowieckim. W ubiegłym roku spółka oddała do użytku budynek 10-oddziałowego przedszkola przy ul. św. Urszuli Ledóchowskiej na warszawskim Wilanowie. Ponadto, jest wykonawcą szkoły amerykańskiej w Konstancinie Jeziornej, siedziby Instytutu Podstaw Informatyki Polskiej Akademii Nauk oraz Instytutu Wysokich Ciśnień PAN w Warszawie. Przebudowała również Szkołę Wyższą Psychologii Społecznej w Warszawie.