Budynek Komendy Policji w Myśliborzu już gotowy

Press release 24.09.2015 14:45 CET

Po ponad 7 miesiącach intensywnych prac budowlanych Skanska dokończyła budowę nowej siedziby Komendy Powiatowej Policji w Myśliborzu. Dzisiaj odbyło się oficjalne otwarcie obiektu.

Nowy budynek Komendy Policji w Myśliborzu

Do remontu
Dotychczasowy budynek komendy, w którym do niedawna pracowali myśliborscy policjanci, wybudowany został w latach 20-tych ubiegłego wieku. Pokrycie dachowe wymagało całkowitej wymiany, a mała powierzchnia pokoi biurowych, zniszczone okna i drzwi oraz przestarzała instalacja elektryczna, kanalizacyjna i system centralnego ogrzewania spowodowały, że w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Szczecinie podjęto decyzję o budowie nowej komendy w Myśliborzu.

Nowa siedziba
Długo wyczekiwana inwestycja z pewnością podniesie komfort pracy funkcjonariuszy poprzez zapewnienie im właściwego i komfortowego środowiska do realizacji zadań. Poprawią się także warunki obsługi mieszkańców. Długo wyczekiwany przez policję nowy budynek komendy został zaprojektowany i wybudowany w taki sposób, aby spełniał wszystkie obowiązujące standardy zarówno w wymiarze krajowym, jak i europejskim. Obiekt główny jest dwukondygnacyjny z podpiwniczeniem o łącznej powierzchni użytkowej ponad 2000 m². Został przystosowany dla 85 funkcjonariuszy. W piwnicy znajdują się pomieszczenia magazynowe, szatnia dla pracowników, pomieszczenie konserwatora, pomieszczenie dla osób sprzątających, węzeł ciepłowniczy, zaplecze sanitarne oraz sala ćwiczeń z szatnią i zapleczem sanitarnym. Na parterze znajduje się sala odpraw, pokoje dzielnicowych, dyżurka wraz zapleczem, policyjna izba zatrzymań, pokoje przesłuchań, a na piętrze - zespół i gabinety komendantów, pokoje biurowe wydziału kryminalnego, zaplecze sanitarne, archiwum i kancelaria tajna. Ponadto na terenie działki znajdują się garaże z myjnią i pomieszczeniami gospodarczymi oraz kojce dla psów.

Realizacja budowy przez Skanska
- W momencie przejęcia przez nas realizacji, budynek przyszłej komendy osiągnął stan surowy zamknięty – mówi Konrad Niedziółka, Kierownik Budowy, Skanska. Dokończenie prac budowalnych rozpoczętych przez innego wykonawcę stanowiło dla Skanska wyzwanie. Kontynuacja prac na już rozpoczętej inwestycji zazwyczaj wymaga znacznie większej wiedzy i doświadczenia niż realizacja budowy od podstaw. Prace, za które odpowiadała Skanska, objęły przede wszystkim roboty wykończeniowe - wykonanie m.in. posadzek, tynków, stolarki okiennej i drzwiowej. - Do naszych zadań należało także zaopatrzenie obiektu w instalację sanitarną, kanalizacyjną, wentylacji czy instalację elektryczną i niskoprądową. Ponadto wyposażyliśmy obiekt w ponad 20-metrowy maszt antenowy – komentuje Konrad Niedziółka. Pozostałe prace polegały na budowie strzelnicy z pełnym wyposażeniem, przygotowaniu kojców dla psów, a także zagospodarowaniu terenu, w postaci nowych chodników, dojazdów, parkingów i ogrodzenia. Wartość robót wykonanych przez Skanska wyniosła ponad 6,4 mln zł netto.

Skanska w woj. zachodniopomorskim
Skanska od wielu lat realizuje liczne inwestycje na tym terenie. Od ponad dwóch lat firma jest obecna w województwie także poprzez swój lokalny Oddział Budownictwa Ogólnego w Szczecinie. Obecnie w regionie Skanska realizuje ponad 30 projektów z zakresu budownictwa inżynieryjnego i kubaturowego. Wśród wybudowanych na tym terenie obiektów znajdują się m.in. Szpital Rejonowy w Nowogardzie, Komenda Powiatowa Policji w Szczecinku, Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji „SERVICE INTER-Lab”, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny czy budynek Sądu Okręgowego w Szczecinie.