Bydgoskie Centrum Targowo-Wystawiennicze otwarte

Press release 25.09.2015 12:55 CET

W Bydgoszczy zostało otwarte nowoczesne Centrum Targowo-Wystawiennicze. Inwestorem jest Bydgoski Park Przemysłowo-Technologiczny, a autorem projektu i generalnym wykonawcą była firma Skanska. Wartość kontraktu wyniosła ponad 34 mln zł netto. Miasto zyskało nowe miejsce do organizacji targów, wystaw i konferencji na najwyższym światowym poziomie.

G:\DEP\Communication\95___Komunikacja_Zewnetrzna\30___Baza_kontraktów\2015\MF\Kujawsko_pomorskie\Centrum Wystawiennicze_Bydgoszcz\zdjęcia obiektu\do wykorzystania\PANORAMA_ 1

Centrum powstało w Bydgoszczy, przy skrzyżowaniu ul. Gdańskiej z ul. Jeździecką. Jest to kompleks o powierzchni ponad 16 000 m kw. Część targowo-wystawiennicza połączona jest funkcjonalnie z zapleczem recepcyjnym i konferencyjnym. Hala wystawiennicza to prawie 11 000 m kw. powierzchni ekspozycyjnej. Przestrzeń tę można podzielić na trzy mniejsze sale za pomocą dwóch półautomatycznych mobilnych ścian o wysokość 13 m, które dzięki swojej izolacyjności akustycznej umożliwiają prowadzenie trzech niezależnych imprez. Zaplecze konferencyjne może pomieścić do 720 osób. W sąsiedztwie hali powstał parking na ok. 650 miejsc dla samochodów osobowych, a także parking dla autokarów i samochodów ciężarowych.

Wyzwania realizacji
- Wybudowanie tej olbrzymiej powierzchni bez wykorzystania słupów pośrednich było możliwe dzięki zastosowaniu dźwigarów o rozpiętości ok. 50 metrów, które w najwyższym miejscu mają ok. 3 m wysokości – mówi Arkadiusz Kowalski, Kierownik Budowy, Skanska. - Do wykonania Centrum zużyliśmy niemal 600 ton stali konstrukcyjnej, około 200 ton stali zbrojeniowej, 6 tys. m sześc. betonu, 95 tys. sztuk bloczków silikatowych. Na budowie, w największym natężeniu prac pracowało 200 osób. Roboty zasadnicze wykonaliśmy w 8 miesięcy.

Jednym z trudniejszych elementów do realizacji był montaż 100 sztuk słupów prefabrykowanych o wysokości niemal 15 m. Dzięki precyzyjnemu wykonaniu stóp fundamentowych montaż ten wykonaliśmy w imponującym terminie 10 dni – dodaje Arkadiusz Kowalski.
Obiekt wyposażony jest w nowoczesne technologie telekomunikacyjne, wystawiennicze i konferencyjne, w tym system kontroli dostępu, system biletowania, systemy audiowizualne i nagłośnienie.

- Za nami 8 miesięcy wytężonej pracy, która zaowocowała nowoczesnym Centrum Targowo-Wystawienniczym – mówi Justyna Kobylarz, Menadżer Projektu, Skanska. - Z pewnością wpisze się ono już na stałe w krajobraz Bydgoszczy.

Zainteresowanych zapraszamy do śledzenia strony www.bctw.pl. Znajdują się tam fotorelacje z budowy, aktualne zdjęcia, a także informacje o wszystkich planowanych wydarzeniach.

Skanska w regionie
- Na rynku kujawsko-pomorskim jesteśmy obecni od wielu lat, początkowo głównie jako wykonawca inwestycji drogowych, do których należą m.in. przebudowa ulic Gdańskiej/Chodkiewicza, Nowotoruńskiej, Dobrzyńskiej, Żwirki i Wigury w Bydgoszczy. W Toruniu kończymy drugi etap Drogowej Trasy Średnicowej, wybudowaliśmy też obwodnice Wąbrzeźna, Szubina i Mroczy - mówi Rafał Jaworowicz, Dyrektor Skanska S.A. Oddziału Budownictwa Ogólnego w Poznaniu. Jednakże poza realizacjami drogowymi budujemy w regionie coraz więcej obiektów kubaturowych. Jesteśmy wykonawcą   m.in. Regionalnego Szpitala Specjalistycznego w Grudziądzu, Specjalistycznego Szpitala Miejskiego i Interdyscyplinarnego Centrum Nowoczesnych Technologii UMK w Toruniu. Aktualnie w Bydgoszczy budujemy Innowacyjne Forum Medyczne Centrum Onkologii, dobiega też końca budowa Kujawsko-Pomorskiego Centrum Pulmonologii.