c

Supernowoczesny magazyn dla La Lorraine Polska otwarty

Press release 20.10.2015 12:00 CET

W Nowym Dworze Mazowieckim, przy ul. Przemysłowej Skanska rozbudowała zakład producenta pieczywa – firmy La Lorraine Polska. W ubiegłym tygodniu odbyła się oficjalna inauguracja nowego, w pełni zautomatyzowanego magazynu mroźni wysokiego składowania dla produktów głęboko mrożonych. To jeden z większych i nowocześniejszych obiektów tego typu w Polsce.

Zakład La Lorraine w Nowym Dworze Mazowieckim (zdjęcie z archiwum La Lorraine Bakery Group

Uroczyste otwarcie inwestycji uświetnił swoją obecnością Król Belgów, Filip I, któremu towarzyszył właściciel firmy La Lorraine Bakery Group – Guido Vanherpe.

Nowoczesny magazyn jest częścią programu inwestycyjnego o wartości 50 mln euro, który pozwoli La Lorraine Polska podwoić swoje moce produkcyjne.

Wykonana przez Skanska inwestycja składa się z budynku biurowego, technicznego, mroźni niskiej (z dokami), mroźni wysokiej, budynku paletyzacji oraz budynku dostaw surowców o łącznej powierzchni 8 395 m kw.

41 metrów wysokości i -25 st. C
W pełni zautomatyzowane magazyny mroźnie wysokiego składowania są najnowocześniejszym rozwiązaniem w dziedzinie budowy innowacyjnych magazynów. Najwyższy z budynków na terenie zakładu - mroźnia wysoka - osiąga pułap blisko 41 m. Jej powierzchnia wynosi 2 650 m kw. Konstrukcję budynku mroźni wysokiej „high bay” stanowią samonośne regały, na których może pomieścić się nawet 16 000 palet, ładowanych i składowanych w sposób całkowicie automatyczny – za pomocą w pełni zautomatyzowanych dźwigów. Regały przeznaczone są do składowania mrożonego pieczywa w temperaturze -25 st. C.

W związku z tym, że podczas normalnej eksploatacji mroźni nie jest możliwe przebywanie na jej terenie żadnego człowieka, poziom tlenu może być obniżony aż do 15 procent, co zmniejsza ryzyko pożaru do absolutnego minimum. Innowacyjna koncepcja budowy magazynu umożliwia również znaczne oszczędności energii, co ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne.

Mroźnia niska, o wysokości 18 m, to konstrukcja słupowo-ryglowo stalowa, zaś obudowę stanowią płyty warstwowe. Budynek techniczny oraz biurowy to typowa konstrukcja żelbetowa, zaś budynek paletyzacji wykonalismy w technologii w prefabrykatów – komentuje Kamil Cichoński, Inżynier Budowy, Skanska.

Projekt w liczbach
Skanska zużyła łącznie 1 220 m sześc. betonu podkładowego, 9 260 m sześc. betonu konstrukcyjnego, 890 ton stali konstrukcyjnej, 660 ton konstrukcji stalowej (nie licząc regałów w hali High Bay) oraz 23 000 m kw. płyt warstwowych. - Aby wzmocnić grunt pod budowę zakładu wykonaliśmy 280 pali pod budynek mroźni wysokiej oraz 134 pale pod budynek mroźni niskiej – dodaje Kamil Cichoński.

Kontrakt objął również budowę niezbędnych instalacji wewnętrznych oraz zewnętrznych,  a także zagospodarowanie terenu. Powstały nowe drogi, place i chodniki o powierzchni 13 675 m kw. a także zieleń, która stanowi 2 445 m kw.

Wyzwania na budowie
Inwestycja ta stanowi przekrój przez praktycznie wszystkie ważniejsze technologie w budownictwie: palowanie, roboty żelbetowe, konstrukcje stalowe i prefabrykaty.

- Wyzwanie, z jakimi zmierzyliśmy się podczas realizacji tego kontraktu, to specyfika konstrukcji – mówi Witold Strzebiecki, Menadżer Projektu, Skanska. - Wysokość obiektu, duże rozpiętości dźwigarów, praca w bliskości czynnego zakładu, ograniczony teren budowy wymagały od nas dobrej organizacji prac – komentuje Menadżer Projektu. - Złożone były też roboty fundamentowe wymagające rozległego palowania - grubość posadzki mrożni wysokiej dochodzi do 1,65 m. Aby wykonać ten etap prac, skorzystaliśmy z wieloletniego doświadczenia wyspecjalizowanej kadry - dodaje.

Spółka musiała również zadbać o szczelność budynków - zarówno paroizolacji jak i izolacji termicznej. Jednym z elementów potwierdzających poprawność wykonania robót w tym zakresie był test szczelności budynków oraz badanie termowizyjne.

La Lorraine Bakery Group
La Lorraine Bakery Group to belgijska spółka rodzinna, która od ponad 75 lat zajmuje się przetwórstwem zbóż oraz produkcją piekarniczą. 15 lat temu firma rozpoczęła długoterminową strategię ekspansji na kraje Europy Wschodniej, stając się jednym z liderów rynku mrożonych produktów piekarniczych, między innymi także w Polsce.

Spółka La Lorraine Polska rozpoczęła sprzedaż w naszym kraju w 2001 roku.

Zdjęcie: Zakład La Lorraine w Nowym Dworze Mazowieckim (archiwum La Lorraine Bakery Group).