Wybudujemy pierwsze rondo turbinowe na Podkarpaciu

Press release 20.08.2009 00:00 CET

Skanska podpisała umowę na przebudowę ulic: Kwiatkowskiego i Bojanowskiej w Stalowej Woli. W ramach inwestycji wybudujemy pierwsze na Podkarpaciu rondo turbinowe. Wartość prac wyniesie ponad 8,4 mln zł brutto.

Prace remontowe obejmą 1,3-kilometrowy odcinek ulicy Kwiatkowskiego oraz 300-metrowy odcinek ulicy Bojanowskiej, do której dobudujemy drugą jezdnię. Na skrzyżowaniu remontowanych ulic zrealizujemy pierwsze na Podkarpaciu rondo turbinowe (tzw. turbo rondo). Będzie ono miało trzy wloty. Zostało zaprojektowane w taki sposób, aby potoki ruchu pasa zewnętrznego i wewnętrznego nie przecinały się. Rozwiązanie to pozwoli pojazdom w naturalny sposób kierować się na odpowiednie wyloty ronda, co zmniejszy ryzyko kolizji.

Dzięki inwestycji przemysłowe tereny Huty Stalowa Wola zyskają lepsze połączenie z układem komunikacyjnym miasta. Prace zrealizujemy do końca maja 2010 roku.

Skanska w Stalowej Woli Nasza Firma od wielu lat realizuje inwestycje drogowe i mostowe na terenie Stalowej Woli. Największym projektem była budowa obwodnicy tego miasta – tzw. trasy Podskarpowej. Wybudowaliśmy także ul. Grabskiego oraz wyremontowaliśmy drogi: wojewódzką nr 871 i krajową 77, łączące Stalową Wolę z Tarnobrzegiem i Niskiem.

Nasze projekty na Podkarpaciu Skanska jest wykonawcą największej obecnie drogowej inwestycji na Podkarpaciu – przebudowy 23 – kilometrowego odcinka drogi krajowej nr 4 pomiędzy Pilznem i Ropczycami. Ponadto, wybudowaliśmy północną obwodnicę Rzeszowa oraz obwodnicę Biecza i Pilzna. Wiele projektów zrealizowanych przez nas w województwie podkarpackim, zyskało uznanie w konkursach „Budowa drogowo-mostowa roku”, organizowanych przez Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Komunikacji RP oraz Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa.