Przebudowany odcinek DW nr 527 z Rychlik do Jelonek otwarty

Press release 22.09.2014 07:02 CET

Nowo przebudowany fragment drogi wojewódzkiej nr 527 Rychliki-Jelonki został otwarty. Inwestycję na zlecenie Zarządu Dróg Wojewódzkich w Olsztynie wykonała firma Skanska.  Wartość prac budowlanych wyniosła 22,4 mln zł netto.

W ramach rozbudowy ponad 8-kilometrowego odcinka drogi konstrukcja nawierzchni  została wzmocniona, a cała jezdnia poszerzona. Ponadto, przebudowane zostały skrzyżowania, powstało 14 zatok autobusowych, prawie 3,5 km chodników w terenach zabudowanych i ponad 6 km ścieżek rowerowych. Wykonane zostało oznakowanie pionowe i poziome, zamontowano również nowe bariery ochronne. Dodatkowo, przebudowanych zostało 14 przepustów wraz z obiektem mostowym na Kanale Elbląskim, a także sieć wodociągowa, telekomunikacyjna, energetyczna i kanalizacji deszczowej. Prace trwały niemal półtora roku.

- Rozbudowany przez nas odcinek drogi wojewódzkiej z Rychlik do Jelonek zyskał wyższe parametry np. szersza jezdna – mówi Sławomir Szewczyk, Menadżer Projektów, Skanska. – Przejazd nowo przebudowanym fragmentem drogi będzie teraz bardziej komfortowy, a przede wszystkim znacznie bezpieczniejszy. Za sprawą chodników i ścieżek rowerowych bezpieczniejsi będą również piesi i rowerzyści.

Projekt był dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury Mazurskiego.

Gmina Rychliki
Przebudowana droga znajduje się na terenie Pojezierza Iławskiego, w mikroregionie braniewsko-pasłęckim na pograniczu Żuław. Region ten uznawany jest za jeden z najpiękniejszych i najciekawszych zakątków Polski. Duża atrakcyjność terenu w połączeniu z nowymi odcinkami dróg, w tym m.in. nowo przebudowanym odcinkiem DW nr 527 może znaczącą wpłynąć na zwiększenie zainteresowania regionem przez turystów.