Nowa inwestycja na terenie 32. Bazy Lotnictwa Taktycznego w Łasku

Press release 10.10.2012 14:00 CET

Na terenie lotniska wojskowego w Łasku powstanie nowy budynek administracyjno-sztabowy. Kontrakt o wartości 27,2 mln zł netto zostanie zrealizowany przez Skanska dla 12. Terenowego Oddziału Lotniskowego. Prace potrwają do końca października 2014 r.

W ramach kontraktu firma Skanska zrealizuje budynek administracyjno-sztabowy wraz z towarzyszącą infrastrukturą drogową, techniczną i sanitarną. Zakres prac obejmuje prace budowlane oraz instalacyjne, a także umeblowanie i wyposażenie pomieszczeń biurowych.

Pompy ciepła

Ciekawostką na projekcie będzie zewnętrzna instalacja pomp ciepła wraz z budową podziemnych sond pionowych. To ekologiczne rozwiązanie pozwoli ogrzać pomieszczenia oraz wodę.

– Podobne prace nasza firma zrealizowała podczas budowy hali wielofunkcyjnej Międzynarodowych Targów Łódzkich – opowiada Marcin Rakoczy, Kierownik Budowy, Skanska.

Skanska dla wojska

Skanska już od wielu lat realizuje obiekty w Łasku. Aktualnie buduje kompleks garaży i warsztatów Naziemnej Obsługi Statków Powietrznych. Na tym projekcie trwają prace instalacyjne i wykończeniowe poszczególnych obiektów.

Skanska wybudowała także m.in. Domek Pilota, budynki Kompanii Obsługi Lotniska, kompleks obiektów Lotniczych Środków Bojowych, magazyn Lotniczych Środków Materiałowych i Techniki Naziemnej, magazyn hydrazyny, stanowisko obsługi paliwowej, trenażer i spadochroniarnię oraz remizę Lotniskowej Straży Pożarnej.

– W 32. Bazie Lotnictwa Taktycznego w Łasku stacjonują samoloty wielozadaniowe F16, a ich obecność wymaga odpowiedniego zaplecza i infrastruktury lotniska - mówi Sylwester Lewandowski, Menadżer Projektu, Skanska. – Realizacja kolejnych prac na lotnisku w Łasku to doskonała okazja, aby obserwować rozwój tego miejsca.

Skanska realizuje również projekty dla wojska w innych częściach kraju, m.in. na lotnisku w Dęblinie.

Skanska w regionie

Na terenie województwa łódzkiego Skanska od lat realizuje projekty z zakresu budownictwa kubaturowego oraz drogowo-mostowego. Obecnie realizujemy m.in. przebudowę zabytkowej elektrowni EC-1 Wschód w Łodzi, klasztoru Sióstr Urszulanek w Sieradzu oraz klasztoru Sióstr Dominikanek w Piotrkowie Trybunalskim. Budujemy także nowoczesny biurowiec Green Horizon w Łodzi oraz budynek Filologii Uniwersytetu Łódzkiego.

Prowadzimy także prace związane z przebudową ulicy Łagiewnickiej oraz torowiska tramwajowego w ulicy Dolnej w Łodzi. Ponadto budujemy odcinek 9 drogi ekspresowej S8 oraz rozbudowujemy drogę wojewódzką nr 726 na odcinku Bukowiec Opoczyński – Dęborzeczka wraz z budową nowego wiaduktu nad magistralą kolejową. Realizujemy także przebudowę kilku ulic w centrum Sieradza oraz remonty nawierzchni bitumicznych na ulicach Biegunowej, Felińskiego oraz Niciarnianej w Łodzi.