W Wilanowie powstanie przedszkole dla 250 dzieci

Press release 25.10.2012 15:00 CET

W Wilanowie powstanie nowe przedszkole. Obiekt, przeznaczony dla 250 dzieci w wieku od 3 do 5 lat, będzie gotowy w 2014 roku. Wykonawcą prac o wartości ponad 9 mln zł netto będzie Skanska.

wizualizacja

Inwestycja obejmuje budowę 10–oddziałowego przedszkola o powierzchni całkowitej ponad 3 tys. m kw. przy ulicy św. Urszuli Ledóchowskiej w Warszawie.

W ramach kontraktu Skanska wykona dwukondygnacyjny budynek o wymiarach 62×24 m z częściowym podpiwniczeniem oraz niezbędnym wyposażeniem w instalacje, m.in.: sanitarną, elektryczną,  centralnego ogrzewania, wentylacji mechanicznej, teletechniczną i antywłamaniową -  mówi Marcin Hutyra, Menadżer Projektu, Skanska.

W budynku znajdą się sale edukacyjne z zapleczem sanitarnym i magazynowym, sale rekreacyjno-zabawowe, pomieszczenia dla personelu i kadry nauczycielskiej oraz pomieszczenia pomocy przedmedycznej. Firma zajmie się ponadto wykończeniem budynku i wyposażeniem technologicznym kuchni wraz z zapleczem kuchennym z windą towarową typu microlift do podawania posiłków. W ramach umowy Skanska wykona także drogi dojazdowe-pożarowe, chodniki, parkingi oraz ogrodzenie.

- Teren przedszkola zyska ciekawą oprawę - mówi Maciej Kiser, Kierownik Budowy Skanska. - Zbudujemy 3 place zabaw dla trzech grup wiekowych oddzielone od siebie niską zielenią.

Na każdym z placów zabaw znajdą się piaskownice i urządzenia wielofunkcyjne umożliwiające zróżnicowane zabawy indywidualne i zbiorowe. Pod tymi urządzeniami zostanie wykonana bezpieczna nawierzchnia. Powstanie także ścieżka spacerowa, stoliki i ławki ogrodowe oraz stojaki na rowery.

Budynek zostanie przystosowany dla osób niepełnosprawnych.

Kolejna placówka oświatowa w Warszawie

Skanska ma doświadczenie w realizacji obiektów edukacyjno-oświatowych. W październiku tego roku odbyło się uroczyste otwarcie nowo wybudowanego budynku szkoły amerykańskiej w Konstancinie Jeziornej.

W ubiegłym roku firma zakończyła budowę siedziby Instytutu Podstaw Informatyki Polskiej Akademii Nauk, a w roku 2010 przebudowę Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie. Obecnie firma realizuje Centrum Laboratoryjne Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego.