Wmurowaliśmy kamień węgielny pod budowę Gdańskiego Inkubatora Przedsiębiorczości

Press release 05.05.2010 00:00 CET

Skanska wmurowała kamień węgielny pod budowę Gdańskiego Inkubatora Przedsiębiorczości przy ul. Lęborskiej. Inwestycja będzie kosztowała 27,5 mln zł brutto. Jej zakończenie planowane jest na sierpień 2011 roku. Inwestor to Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska.

W ramach kontraktu realizujemy nowoczesny obiekt biurowy z częścią szkoleniowo-konferencyjną, o powierzchni użytkowej 9 900 m kw. i kubaturze 41 200 m sześc. Kompleks budujemy na ponad półhektarowej działce w Gdańsku przy ul. Lęborskiej. W jego skład wejdą dwa połączone ze sobą budynki: o trzech i pięciu kondygnacjach. Pod obiektem będzie zlokalizowany jednopoziomowy parking na 100 samochodów. Biurowiec zostanie przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Inkubator, poza opieką prawną, mentorską i doradczą świadczoną przedsiębiorstwom, w swojej siedzibie będzie oferował także zaplecze szkoleniowo – konferencyjne oraz powierzchnię biurową do wynajęcia na preferencyjnych warunkach. Autorem projektu jest firma architektoniczna APA – Wojciechowski z Warszawy.

Postęp prac Plac budowy przejęliśmy w styczniu br. Do tej pory wykonaliśmy już większość robót ziemnych. Wywieźliśmy niemal 14 tys. m sześc. ziemi. Wykop pod budynek ma wymiar 40x75 m, co stanowi prawie całą powierzchnię placu budowy. Zrealizowaliśmy również część ław i stóp fundamentowych. Wykonujemy ściany i słupy żelbetowe garażu podziemnego. Wkrótce zaczniemy wznosić wyższe kondygnacje. Stan surowy planujemy sfinalizować do końca listopada br. Dzięki temu budynek zamkniemy przed zimą, a prace wykończeniowe wewnątrz będziemy mogli prowadzić bez względu na warunki atmosferyczne. Do wykonania stanu surowego zużyjemy 7 000 m sześc. betonu i 800 ton stali zbrojeniowej. Obiekt będzie w dużej mierze przeszklony. Montaż aluminiowej fasady, o powierzchni 3 400 m kw., planujemy rozpocząć na przełomie sierpnia i września tego roku. Część elewacji wykonamy z klinkieru (1 200 m kw.). W zakresie zagospodarowania i uzbrojenia terenu zrealizujemy sieci zewnętrzne oraz ciągi pieszo-jezdne. Wykonamy także instalacje wewnętrzne, tj.: instalację wentylacji, klimatyzacji, centralnego ogrzewania i wodno-kanalizacyjną.

Budowa w centrum miasta Realizacja prowadzona jest w centrum miasta, na bardzo małej powierzchni. Teren zabudowy pokrywa się z granicami działki przeznaczonej na inwestycję. - Mamy bardzo ograniczoną powierzchnię placu budowy. Można powiedzieć, że w zasadzie wcale go nie mamy – mówi Rafał Król, Kierownik Budowy, Skanska. - To dla nas duże wyzwanie. Precyzyjnie planujemy wszystkie prace i dostawy, co oznacza, że działamy wg harmonogramu godzinowego. Wszystko musi działać jak w zegarku, np.: w ubiegły czwartek na 9:00 wyznaczyliśmy transport stali zbrojeniowej. Wiedząc, że jej rozładunek potrwa 2 godziny, na 11:00 ustaliliśmy wjazd pompy z betonem, a następnie betonowanie i na 13:00 kolejny transport stali. Nie ma możliwości zrealizowania dwóch czynności w jednym czasie, muszą odbywać się sukcesywnie. Nie mogliśmy więc dopuścić, żeby pompa z betonem dotarła na miejsce zanim zakończymy rozładunek stali. Nie byłoby na to miejsca. Dlatego tak ważny jest harmonogram godzinowy – dodaje Rafał Król.

Skanska na Pomorzu Skanska jest obecna na rynku pomorskim od wielu lat. W ostatnim czasie zrealizowaliśmy m.in.: Węzeł Matarnia i przebudowę Podwala Grodzkiego w Gdańsku, Obwodnicę Trójmiasta, a także Obwodnicę Pelplina. Wykonaliśmy również obiekty kubaturowe, tj. Fabrykę Szyb Zespolonych Press-Glas i halę montażu okien PCV Vetrex w Tczewie, jak również Leroy Merlin w Rumi. Nasza firma zbudowała autostradę A1 na odcinku Rusocin – Nowe Marzy. Aktualnie realizujemy kolejny jej etap - do Czerniewic (województwo kujawsko – pomorskie). Budujemy również drogę kołowania samolotów w Porcie Lotniczym im. Lecha Wałęsy w Gdańsku.