Jesteśmy najpopularniejszym pracodawcą wśród specjalistów i menedżerów

Press release 01.09.2011 13:30 CET

Skanska zajęła pierwsze miejsce wśród firm budowlanych w 2. edycji badania przeprowadzonego przez międzynarodową firmę rekrutacyjną Antal International. Ranking został stworzony na podstawie odpowiedzi ponad 1900 polskich specjalistów i menedżerów z różnych branż.

Firma Antal zapytała uczestników badania o to, w jakich firmach chcieliby pracować. W grupie najbardziej pożądanych pracodawców po raz pierwszy znalazła się nasza firma, zajmując pierwsze miejsce wśród przedstawicieli branży nieruchomości i budownictwo. Na Skanska wskazało 23% osób zainteresowanych pracą w tym segmencie rynku.

Z badania Antal wynika, że najważniejszym powodem, dla którego specjaliści i menedżerowie chcieliby pracować w danej firmie, jest jej wielkość i prestiż (58%) oraz styl zarządzania i kultura organizacyjna (50%). Ważne są również wynagrodzenia i benefity (42% wskazań). Możliwości awansu i rozwoju oferowane przez pracodawcę są powodem wyboru danej firmy dla 39% respondentów, a szkolenia – dla 21%.

Badanie, w którym wzięło udział 1970 osób, zostało przeprowadzone telefonicznie oraz za pośrednictwem internetu.

To kolejne wyróżnienie przyznane w tym roku Skanska jako pracodawcy. Jesteśmy numerem jeden w trzech najważniejszych rankingach pracodawców na polskim rynku: Idealnych Pracodawców wśród studentów i profesjonalistów, a także Firma dla Inżyniera. Zajęliśmy również najwyższe miejsce wśród firm budowlanych w pierwszej edycji rankingu najbardziej atrakcyjnych pracodawców Randstad Award. Badanie to, przygotowane przez agencję doradztwa personalnego Randstad, zostało przeprowadzone dla grupy 150 polskich przedsiębiorstw wśród 7000 respondentów.