Skanska przebuduje most i drogi w powiecie legionowskim

Press release 26.06.2012 11:20 CET

Skanska podpisała umowę na na wykonanie przebudowy mostu wraz z dojazdami w Wólce Radzymińskiej oraz ulic w Gminie Nieporęt w województwie mazowieckim.

Umowa obejmuje realizację prac budowlanych w trzech, niezależnych miejscach powiatu legionowskiego.

- W ramach kontraktu w Wólce Radzymińskiej wykonamy przebudowę 13-metrowego mostu na rzece Beniaminówce oraz sieci gazowej średniego ciśnienia - mówi Piotr Urbański, Menadżer Projektu, Skanska.
- Zmodernizujemy także 3-kilometrowy odcinek ulicy Wczasowej w Białobrzegach - od Skarbczyka do granicy powiatu oraz przebudujemy 2-kilometrowy odciek ulicy Wojska Polskiego wraz z obiektem inżynierskim w Nieporęcie - od skrzyżowania z drogą wojewódzką nr 631 do ronda w Białobrzegach (włącznie) - dodaje.

Miejsca, w jakich będziemy prowadzić prace budowlane, są ważnym szlakiem komunikacyjnym, prowadzącym do terenów rekreacyjnych oraz ośrodków wypoczynkowych położonych nad Zalewem Zegrzyńskim w miejscowościach Białobrzegi i Rynia. Od wiosny do jesieni, w każdy weekend przyjeżdża tu szukać odpoczynku i ochłody tysiące warszawiaków.

Sprzyjają temu czyste wody zalewu, na jakość których miało wpływ wybudowanie w ostatnich latach wielu oczyszczalni nad Narwią, Bugiem i ich dopływami.

- Niebagatelny wpływ na poprawę warunków gruntowych tego rejonu miała także nasza firma, poprzez likwidację zbiorników bezodpływowych w Pułtusku - mówi Jeremiasz Kycik, Kierownik Robót, Skanska, który odpowiadał za zakończoną w czerwcu budowę kanalizacji w tej miejscowości.

Wartość robót jakie wykonamy na zlecenie Starostwa Powiatowego w Legionowie wynosi 6 mln zł brutto. Do prac planujemy przystąpić z początkiem lipca. Zakończymy je w listopadzie bieżącego roku

To już kolejny kontrakt w tym rejonie

W czerwcu bieżącego roku zakończyliśmy budowę kanalizacji na osiedlu Popławy w Pułtusku. W październiku ubiegłego roku oddaliśmy do użytku obwodnicę Serocka, a we wrześniu 2010 roku - ulicę Jana III Sobieskiego w Legionowie.

Skanska na Euro 2012                                                                              Skanska zrealizowała wiele inwestycji ważnych dla organizacji Euro 2012. Wśród nich są m.in. budowa kujawsko-pomorskiego odcinka A1 (dwa etapy – oba zrealizowane z wyprzedzeniem terminów przewidzianych w kontraktach) i stadionu piłkarskiego w Kołobrzegu (podczas Euro 2012 był bazą treningową dla Duńczyków). W Warszawie zbudowaliśmy Trasę Mostu Północnego w Warszawie, wyremontowaliśmy nawierzchnię płyty postojowej oraz drogi kołowania na lotnisku im. Chopina oraz zmodernizowaliśmy Dworzec Gdański. Skanska zrealizowała także Północną Obwodnicę Śródmiejską Wrocławia i przebudowała torowisko tramwajowe pod tramwaj Plus na ul. Legnickiej i Hubskiej we Wrocławiu (projekt został zrealizowany 7 miesięcy przed terminem). W Wielkopolsce Skanska była wykonawcą zachodniej obwodnicy Poznania na odcinku od autostrady A2 do DK92. Rozbudowała także drogę wojewódzką nr 307 na odcinku Poznań – Węzeł Zakrzewo oraz płaszczyzny lotniskowe portu lotniczego Poznań - Ławica. W Gdańsku Skanska wykonała drogę kołowania na lotnisku im. Lecha Wałęsy i ostatni odcinek trasy W-Z. Na Podkarpaciu byliśmy wykonawcą terminalu pasażerskiego w porcie lotniczym Rzeszów- Jasionka, pełniącym rolę lotniska zapasowego dla Lwowa i Warszawy oraz płyty postojowej i płaszczyzny do odladzania. Przebudowaliśmy także drogę krajową nr 4 Pilzno –Ropczyce. W związku z opóźnieniami w budowie podkarpackiego odcinka autostrady droga krajowa nr 4 będzie jedyną trasą, którą kibice będą mogli dotrzeć na Ukrainę.