Rusza rozbudowa Innowacyjnego Forum Medycznego

Press release 04.03.2014 17:15 CET

W październiku 2015 r. Bydgoskie Centrum Onkologiczne zyska nowoczesny ośrodek badawczy. Dziś została podpisana umowa na rozbudowę Innowacyjnego Forum Medycznego. Tu naukowcy będą pracować nad bardziej skutecznymi metodami leczenia raka. Inwestycję zrealizuje firma Skanska. Wartość prac wyniesie ok. 21,7 mln zł netto.

Download file

Inwestycja będzie polegać na rozbudowie istniejącego budynku Zakładu Teleradioterapii poprzez nadbudowę dwóch kondygnacji. Pierwsza będzie miała charakter techniczny, w drugiej  znajdą się laboratoria, pomieszczenia biurowe i sala wykładowa na niemal 200 osób. Poza pracami konstrukcyjnymi wykonane zostaną m.in. instalacje elektryczne, niskoprądowe, wod.-kan., centralnego ogrzewania, ciepła technologicznego wraz z rozbudową węzła cieplnego, instalacja wentylacji i klimatyzacji z wodą lodową oraz sieć strukturalna.

Ruszają prace
- Prace rozpoczniemy jeszcze w marcu i będziemy je realizować w dwóch etapach – mówi Piotr Ciepłuch, Kierownik Budowy, Skanska. - Do końca roku wykonamy stan surowy zamknięty wraz z zabezpieczeniem budynku Zakładu Teleradioterapii przed wpływem warunków atmosferycznych, osłony radiologiczne oraz system klimatyzacji i wentylacji  Zakładu. Drugi etap, który rozpoczniemy na początku przyszłego roku, obejmie wykonanie „na gotowo” wszystkich robót przewidzianych na rzecz nadbudowy IFM, zagospodarowanie terenu oraz uzyskanie pozwolenia na użytkowanie. Zakończenie inwestycji przewidziane jest na koniec września 2015 roku.

Praca w czynnym obiekcie
- Prace polegające na nadbudowie dwóch kondygnacji będziemy prowadzić nad czynną częścią parterową budynku, w której mieści się Zakład Teleradioterapii – mówi Justyna Kobylarz, Menadżer Projektu, Skanska. - Ponadto, zachowamy ciągłości funkcjonowania systemu wentylacji mechanicznej  i wody lodowej wykorzystywanej do chłodzenia akceleratorów wysokoenergetycznych, symulatorów, tomografu komputerowego oraz innych urządzeń obsługujących Zakład Teleradioterapii.

Osłony radiologiczne bunkrów
W istniejącym budynku Teleradioterapii znajduje się osiem bunkrów do radioterapii osób z nowotworami. Zainstalowane są w nich aparaty terapeutyczne o energiach promieniowania rentgenowskiego 6 MV
i 15 MV. By zagwarantować bezpieczeństwo osób przebywających w nowobudowanej kondygnacji przed promieniowaniem, w ramach inwestycji zostaną wykonane specjalne osłony radiologiczne.

Innowacyjne Forum Medyczne
Za kilkanaście miesięcy bydgoskie Centrum Onkologii zyska nowoczesny ośrodek badawczy. Innowacyjne Forum Medyczne jest innowatorskim przedsięwzięciem w skali kraju, które ma na celu wdrożenie nowoczesnych technik leczenia nowotworów, w tym badań genetycznych i molekularnych. W nim naukowcy będą badać tysiące genów po to, by wybrać leczenie, które skutecznie zniszczy nowotwór. Współpraca Innowacyjnego Forum Medycznego z wiodącymi światowymi ośrodkami onkologicznymi  umożliwi szybki transfer wiedzy i innowacji technologicznych, co w konsekwencji przyczyni się do jakości i skuteczności opieki nad chorymi na raka. – Cieszymy się, że będziemy realizować inwestycję, która daje nadzieję na odkrycie skutecznych metod walki z rakiem – dodaje Justyna Kobylarz.

Skanska dla służby zdrowia
Skanska posiada wieloletnie doświadczenie w budowie obiektów dla służby zdrowia. Jest generalnym wykonawcą m.in. Centrum Kliniczno-Dydaktycznego Wojskowej Akademii Medycznej w Łodzi, Świętokrzyskiego Centrum Kardiologii w Kielcach, Centralnego Szpitala Klinicznego i budynku Rezonansu Magnetycznego dla Wojskowej Akademii Medycznej w Warszawie. Ponadto, w Toruniu firma zrealizowała nowoczesne bloki operacyjne Specjalistycznego Szpitala Miejskiego. Aktualnie Skanska kończy budowę Ośrodka Radioterapii dla Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kaliszu, a także rozbudowę Regionalnego Szpitala Specjalistycznego w Grudziądzu.