Skanska poszukuje zakochanych!

Press release 01.07.2014 11:30 CET

W wejherowskim Parku Miejskim im. A. Majkowskiego trwają prace rewitalizacyjne. Do tej pory na kanale północnym zakończono prace melioracyjne, a obecnie trwa budowa fontanny. Dzięki inwestycji Park Miejski w Wejherowie zyska wkrótce nowe oblicze.

Kłódki

Oprócz prac melioracyjnych i budowy fontanny w kanale, zakresem inwestycji objęta została budowa drewnianego mostku oraz budowa chodnika wzdłuż ul. Parkowej. Zrewitalizowane oblicze parku mieszkańcy będą mogli podziwiać już pod koniec września br. Prace, zlecone firmie Skanska przez Gminę Miasta Wejherowo, będą kosztować ok. 1,3 mln zł netto.

Demontaż mostku miłości
Nowy drewniany mostek, który wkrótce powstanie w parku, zajmie miejsce dotychczasowego obiektu, zwanego „mostkiem miłości”. Obecna konstrukcja została już zdemontowana i aktualnie trwają przygotowania do budowy nowego obiektu.
Warto podkreślić, iż zdemontowany most miał bardzo duże symboliczne znaczenie dla zakochanych. Odwiedzające go pary umieszczały na jego barierkach kłódki ze swoimi imionami i datami. Teraz obiekt na jakiś czas zniknął z parku, a w jego miejscu wkrótce powstanie nowy. - Szanując tradycję wieszania „kłódek miłości” postanowiliśmy jako wykonawca inwestycji umożliwić zakochanym ich odbiór. Zapraszamy do naszego biura budowy w Wejherowie – mówi Andrzej Zmuda, Kierownik Budowy, Skanska.
W momencie zakończenia prac związanych z montażem  nowego mostku zakochani będą mieli możliwość ponownego umieszczenia kłódek.

Skanska w regionie
Obecnie na terenie woj. pomorskiego firma jest wykonawcą blisko 40 projektów. Wśród obecnie realizowanych znajduje się m.in. rewitalizacja Dolnego Miasta w Gdańsku.