Skanska w Polsce

Na budowie laboratorium w Kielcach leje się specjalistyczny beton

Press release 03.09.2014 10:30 CET

Trwająca od lipca 2014 r. budowa Interdyscyplinarnego Laboratorium Doświadczalnej Weryfikacji Parametrów Konstrukcji Mostowych w Kielcach nabiera tempa. Z wtorku na środę odbyło się betonowanie specjalistycznego fundamentu pod stanowiska badawcze. Inwestycja o wartości niemal 4 mln zł netto realizowana jest na zlecenie Instytutu Badawczego Dróg i Mostów. Obiekt ma być gotowy w lutym 2015 r.

Zbrojenie fundamentu

Będzie to największe tego typu stanowisko badawcze w Polsce i jedno z największych w Europie. Wykonawcą inwestycji jest Skanska. Firma w ramach kontraktu wybuduje laboratorium, które będzie prowadzić działalność badawczo-rozwojową w dziedzinie nauk inżynieryjnych i technicznych zarówno dla sektora budowlanego, jak i transportowego. Obiekt będzie się składał z budynku laboratoryjno-biurowego oraz hali laboratoryjnej i w przyszłości będzie służył kieleckim uczelniom. Kubatura budynku wyniesie 8 980 m sześc.

Co już za nami?
Do tej pory wykonaliśmy fundamenty budynków, ściany nośne parteru, strop nad parterem, prefabrykowaną, żelbetową konstrukcję hali oraz kończymy ściany nośne piętra - mówi Piotr Bidziński, Specjalista ds. Realizacji, Skanska.
- Prace przebiegają terminowo. Przed nami jeszcze budowa ścian osłonowych hali, wykonanie dachów, montaż okien, wykonanie elewacji, ścianek działowych, pełne wykończenie wnętrz, budowa dróg dojazdowych, miejsc parkingowych, chodników i zagospodarowanie terenów zielonych – wymienia.
- Prace prowadzimy w możliwie najszybszym tempie. Ilość pracowników na budowie, w zależności od rodzaju wykonywanych w danym dniu robót, waha się od 15 do 30 osób.

Beton naszpikowany chemią i elektroniką
Poszczególne etapy inwestycji wyznaczają tzw. kamienie milowe. Jednym z nich było wylanie specjalistycznego betonu pod konstrukcję.

Z wtorku, 2 września na środę, 3 września wykonaliśmy prace związane z betonowaniem specjalistycznego fundamentu pod stanowiska badawcze laboratorium badań elementów konstrukcji mostowych. Wylewanie betonu wymagało 13 godzin nieprzerwalnej pracy. Przy typowych konstrukcjach betonowanie trwa od 2 do 4 godzin – mówi Piotr Bidziński.
- W fundamencie zatopionych jest 36 specjalnych kotew wykonanych z pręta stalowego o średnicy 50mm, zakończonych mufą, do których przykręcone są ramy do badań elementów. Fundament, który wykonaliśmy ma 40 metrów długości, 5 metrów szerokości oraz 2 metry głębokości. Na wspomnianą konstrukcję zużyliśmy 400 m sześc. betonu.

W nowo powstającym budynku hali laboratoryjnej, na tym właśnie fundamencie badane będą m.in. 30-metrowe belki wykorzystywane w budowie mostów. Tak długie belki produkowane są na specjalne zamówienie. Standardowo najdłuższe belki produkowane w wytwórniach prefabrykatów mają do 27 metrów. 30-metrowe elementy obsługiwane będą przez dwie suwnice o udźwigu 25 ton każda. Suwnice będą m.in. rozładowywać belki oraz ustawiać je na stanowisku badawczym.

Skoro fundament jest specjalistyczny, to i beton musi być specjalistyczny – mówi Piotr Bidziński. Użyliśmy betonu klasy C40/50 na kruszywie bazaltowym, cemencie hutniczym, naszpikowanego chemią opóźniająca wiązanie. W samym elemencie umieszczone są czujniki do stałego monitorowani temperatury. Dlaczego? Reakcja wi��zania betonu jest silnie egzotermiczna (tzn. że temperatura betonu jest podczas wiązania wyższa od temperatury otoczenia). Nie można dopuścić do tego, aby temperatura w całym elemencie różniła się od siebie o więcej niż 10 st. C, ponieważ wtedy naprężenia termiczne mogłyby spowodować uszkodzenie betonu (mikro rysy i pęknięcia), zanim zdążyłby on związać – wyjaśnia Piotr Bidziński.
- Dlatego też, tuż po zabetonowaniu cały fundament wraz z deskowaniem obłożyliśmy folią, a następnie styropianem na około miesiąc, aż temperatura w całym elemencie wyrówna się z temperaturą otoczenia. Koszt takiego fundamentu to koło 150 tys. zł. Biorąc pod uwagę fakt, że jest to niewielki kubaturowo obiekt, a czas wykonania fundamentów to praktycznie kilka dni, jest to relatywnie duża kwota.

Grunt to podstawa
Budowie bez wątpienia sprzyja grunt, na którym zlokalizowana jest inwestycja. Są to piaski drobne i średnie, które niczym gąbka pochłaniają każdą ilość wody – mówi Piotr Bidziński. Lato w tym roku jest nieszczególnie łaskawe jeśli chodzi o deszcze. Praca na piaszczystym podłożu sprawia, że nie ma niespodziewanych opóźnień związanych z zalewaniem terenu budowy - dodaje.

Kolejne laboratorium realizowane przez Skanska
To już kolejne laboratorium realizowane przez Skanska Na swoim koncie firma ma m.in. budowę pomieszczenia laboratoryjnego w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji dla Uniwersytetu Szczecińskiego, budowę Laboratorium Mikrosystemu i Nanostruktur dla Instytutu Technologii Elektronowej w Piasecznie (pomieszczenia w klasie czystości ISO 7), pomieszczenia laboratoryjne w klasie czystości ISO 5 dla Uniwersyteckiego Centrum Innowacji Transferu Wiedzy Techniczno-Przyrodniczej oraz Kompleksu Naukowo- Dydaktycznego Centrum Mikroelektroniki i Nanotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, a także pomieszczenia o klasie czystości ISO 6 i 7 dla Wydziału Chemii Uniwersytetu Łódzkiego.