Uniwersytet Rzeszowski gotowy do przyjęcia studentów medycyny

Press release 18.06.2015 12:35 CET

Uniwersytet Rzeszowski wkrótce wzbogaci się o Zakład Nauk o Człowieku. Skanska kończy budowę obiektu, który będzie służył przyszłym studentom medycyny w Rzeszowie. Koszt inwestycji wraz z wyposażeniem to blisko 23 mln zł brutto.

Skanska

Miejsce kształcenia lekarzy
Zakład Nauk o Człowieku powstaje u zbiegu ulic Zenitowej i Leszka Czarnego, w okolicy Szpitala Wojewódzkiego nr 2 w Rzeszowie.
Warunkiem kształcenia przyszłych lekarzy jest odpowiednia baza dydaktyczno-badawcza i taką, na zlecenie Uniwersytetu Rzeszowskiego, realizuje Skanska. - Budowa Zakładu Nauk o Człowieku to ważny krok do uruchomienia na Uniwersytecie Rzeszowskim kierunku lekarskiego – podkreśla Prorektor ds. rozwoju Dr hab. inż. Czesław Puchalski, prof. UR.
W Zakładzie Nauk o Człowieku  uruchomione zostaną cztery jednostki: Anatomia Prawidłowa i Patologiczna Człowieka, Histologia z Embriologią oraz Medycyna Sądowa.

Obiekt w liczbach
Zakład Nauk o Człowieku jest budynkiem z dwiema kondygnacjami nadziemnymi i jedną podziemną. Powstał na działce o powierzchni 0,65 hektara. – Kubatura obiektu to14 tys. m³, a powierzchnia użytkowa wynosi ponad 2,3 tys. m² - mówi Andrzej Janora, Menadżer Projektu, Skanska. – Budynek ma prawie 14 m w najwyższym punkcie, 93 m długości i 15 m szerokości. Zakres prac, które wykonała Skanska, obejmuje także wyposażenie sal i laboratoriów dydaktycznych. Skanska jest także odpowiedzialna za zagospodarowanie terenu wokół obiektu.

Postęp prac
W chwili obecnej trwają prace wykończeniowe wewnątrz budynku oraz roboty drogowe i prace związane z zagospodarowaniem terenu wokół obiektu. Powstają tu m.in. chodniki, trawniki, ławki i stojaki na rowery. - Trwa montaż wyposażenia stałego budynku czyli stołów sekcyjnych, stołów do analizy wycinków histopatologicznych oraz mebli ze stali nierdzewnej będących na wyposażeniu sal sekcyjnych i pomieszczeń pomocniczych. Instalujemy także wyposażenie łazienek  – informuje Bartosz Ostrowski, Kierownik Budowy, Skanska. W całości wykończona jest już Aula wykładowa znajdująca się na parterze budynku oraz sala seminaryjna. - Przed nami dostawa i rozstawienie pozostałych mebli będących na wyposażeniu budynku – dodaje Bartosz Ostrowski. Prace potrwają do końca czerwca br.

Obiekty dla nauki i placówki badawcze
Od kilkudziesięciu lat Skanska jest jednym z głównych wykonawców inwestycji dla polskiego szkolnictwa i edukacji. Na swoim koncie firma ma kilkadziesiąt zrealizowanych projektów w tej branży, w tym ponad 30 dla szkolnictwa wyższego, a kolejne w budowie. W oparciu o dużą wiedzę techniczną i doświadczenie inwestycje prowadzone przez firmę obejmują generalne wykonawstwo obiektów: od remontów i modernizacji po realizacje „pod klucz”,
także z projektowaniem. Wykonane obiekty zapewniają profesjonalne warunki do nauki, pracy i badań naukowych zarówno dla uczniów, studentów, jak i kadry akademickiej. Tym samym pozwalają na poszerzenie oferty dydaktycznej szkół i uczelni oraz podniesienie poziomu kształcenia. Realizując projekty dla uczelni wyższych firma uczestniczy w ten sposób w budowie najważniejszych ośrodków akademickich w Polsce przyczyniając się do rozwoju oświaty i kultury.
W tym sektorze budownictwa Skanska ma na swoim koncie realizację takich obiektów jak m.in. wydziały Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Akademia Muzyczna i Centrum Wykładowo-Kongresowe Politechniki Poznańskiej wraz z Aulą Magna oraz Biocentrum dla Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, budynki dydaktyczne dla Akademii Ekonomicznej, Politechniki Wrocławskiej i Uniwersytetu Przyrodniczego, Dolnośląskiej Szkoły Edukacji Towarzystwa Wiedzy Powszechnej.

Skanska w regionie
Duże doświadczenie Skanska w budownictwie obiektów edukacyjnych umożliwiło firmie zrealizowanie potężnego kompleksu dla Uniwersytetu Rzeszowskiego – Centrum Innowacji i Transferu Wiedzy Techniczno-Przyrodniczej i Kompleksu Naukowo-Dydaktycznego Centrum Mikroelektroniki i Nanotechnologii. W ramach inwestycji powstał czterokondygnacyjny budynek w kształcie litery „L” i budynek Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Komputerowego. Kompleks mieści nowoczesne laboratoria, w których są prowadzone badania w technologiach wykorzystywanych m.in. w lotnictwie i medycynie, a które do tej pory nie były realizowane na Podkarpaciu.

Kolejne rzeszowskie inwestycje to Podkarpackie Centrum Innowacyjno-Badawcze Środowiska, Zespół Laboratoriów dla Wydziału Budowy Maszyn i Lotnictwa Politechniki Rzeszowskiej, Instytut Teologiczno-Pastoralny im. św. Józefa Sebastiana Pelczara oraz  Regionalne Centrum Dydaktyczno- Konferencyjne i Biblioteczno-Administracyjne Politechniki Rzeszowskiej.

Wśród pozostałych realizacji Skanska na Podkarpaciu wymienić można m.in. okrągłą kładkę dla pieszych, aleję Rejtana i Most Narutowicza w Rzeszowie, przebudowany Oddział Położniczy i Neonatologiczny oraz blok porodowy Powiatowego Szpitala Specjalistycznego w Stalowej Woli oraz inwestycje w Porcie Lotniczym Rzeszów-Jasionka (terminal pasażerski, płyta postojowa, płaszczyzna do odladzania samolotów, oraz wieża kontroli ruchu lotniczego dla Państwowej Agencji Żeglugi Powietrznej. Aktualnie poza przebudową drogi startowej Skanska buduje także drogę północną).