Skanska w Polsce

Gimnazjaliści z Goleniowa zyskają nową halę sportową

Press release 30.08.2016 12:46 CET

Przyjazne uczniom pełnowymiarowe boisko do gry w koszykówkę, piłkę nożną czy siatkówkę, komfortowe trybuny dla ponad 300 osób, szatnie i zaplecze socjalne – już wkrótce uczniowie Gimnazjum nr 2 w Goleniowie przekroczą próg nowoczesnej hali sportowej. Prace prowadzone przez Skanska dobiegną końca w połowie października.

Hala sportowa_Goleniów

- Obecnie prowadzimy ostatnie działania związane m.in. z wykończeniem posadzki sportowej w arenie hali i w salce gimnastycznej. Do wykonania pozostała także elewacja szklana oraz montaż wyposażenia sportowego i zagospodarowanie terenu – komentuje Tomasz Kwiecień, Kierownik Budowy, Skanska.

Sala potrzebna od zaraz!
Dotychczas zajęcia WF-u odbywały się w trudnych i mało komfortowych dla uczniów warunkach. W małej sali przebywało jednocześnie wiele osób, co uniemożliwiało organizację np. niektórych gier zespołowych. Nowa hala gimnastyczna będzie posiadać wymiary sportowej areny - 24 m x 44 m x 7,0 m - co pozwoli nauczycielom m.in. na organizację rozgrywek piłki ręcznej, siatkówki czy piłki nożnej halowej.
- Nowo powstający obiekt podzielono na boiska ćwiczebne wydzielone za pomocą kurtyn oraz zaplecze socjalno-sanitarno-szatniowe. W hali gimnastycznej ulokowane zostaną trybuny na 300 widzów – mówi Tomasz Kwiecień, Kierownik Budowy, Skanska. W strefie wejściowej znajdować się będzie portiernia, pokój sędziów, pokój nauczycieli wychowania fizycznego. Budynek wyposażony zostanie we wszystkie niezbędne instalacje i zostanie połączony przejściem ze szkołą. - Budować z myślą o najmłodszych, to ogromna przyjemność – mówi Kwiecień.- Mam nadzieję, że ślad, jaki zostawimy po sobie w postaci hali gimnastycznej będzie służyć uczniom przez wiele lat - dodaje.

Sportowa posadzka
Obecnie na budowie trwają ostatnie prace związane z wykonaniem posadzki sportowej. Ten szczególny rodzaj podłoża, to wysokiej klasy nawierzchnia sportowa ułożona na legarach drewnianych. - Posadzka charakteryzuje się przede wszystkim dużą sprężystość powierzchniową, dobrym tłumieniem energii udarowej, wysokim współczynnikiem tarcia, bezspoinowością i łatwością utrzymania w czystości – mówi Kierownik Budowy. Dzięki tym cechom, podłoże będzie służyć użytkownikom sali m.in. poprzez amortyzację ich stawów np. w czasie biegu czy gier zespołowych. Ponadto dzięki swojej sprężystości wpłynie także bezpośrednio na ograniczenie ilości urazów (nadwyrężeń stawów, mięśni), które mogą występować podczas uprawiania różnych dyscyplin sportowych, a zwłaszcza gier zespołowych.

Dane obiektu:
- powierzchnia użytkowa - 2 076, 57 m kw.
- powierzchnia całkowita - 2 095, 85 m kw.
- powierzchnia zabudowy - 1 925,56 m2 kw.
- kubatura - 15 695,75m sześc.

Razem zmieniamy rzeczywistość
Dzięki współpracy generalnego wykonawcy z inwestorem przedsięwzięcia, sportowa mapa Polski już niedługo wzbogaci się o kolejny obiekt. Infrastrukturę sportową użytkują całe pokolenia, dla starszych to często powrót do aktywności po latach, a dla młodszych – pierwsza nauka zdrowych nawyków. Z infrastruktury tej korzystają profesjonalni sportowcy, ale także miłośnicy zdrowego stylu życia oraz kibice. Dla wykonawcy to ogromna satysfakcja budowa�� nie tylko ścieżki rowerowe, aleje parkowe, siłownie pod chmurką czy wielofunkcyjne boiska, ale przede wszystkim modę na sportowy, zdrowy styl życia.