Budujemy żłobek w najciekawszej polskiej dzielnicy!

Press release 23.02.2017 13:00 CET

Warszawska Praga tętni życiem. Modne osiedla, nowoczesne placówki edukacyjne, dobrze rozwinięta komunikacja miejska. Prawobrzeżna część stolicy to miejsce przyjazne mieszkańcom i turystom, pełne artystów i alternatywnych form rozrywki. Miejsce doceniono nawet za granicą. Praga w rankingu najciekawszych i najbardziej oryginalnych dzielnic Europy [1] uplasowała się na czwartym miejscu, zaraz za berlińskim Kreuzbergiem, Miera Iela w Rydze i Ancoats w Manchesterze! Rozwój dzielnicy od dawna wspiera Skanska, realizując tu zarówno swoje inwestycje, jak i na zlecenie lokalnych instytucji.

Budowa żłobka na Pradze-Południe

„Praga-Południe jest modna”
Praga kiedyś miała opinię dzielnicy zaniedbanej. Brakowało inwestycji w infrastrukturę mieszkaniową, kulturę i komunikację. Teraz jej zła renoma to już przeszłości. Popularna i sprzyjająca rodzinie jest szczególnie Praga-Południe.

– Od kilku lat w absolutnie uprawniony sposób używamy hasła „Praga-Południe jest modna” – mówi Tomasz Kucharski, Burmistrz Dzielnicy Praga-Południe. – W naszej dzielnicy buduje się tysiące mieszkań. Jest to aktualnie  największy plac budowy jeżeli chodzi o mieszkaniówkę. Ci, którzy już tu zamieszkali mają do dyspozycji dużo terenów zielonych. Park Skaryszewski to drugi po Łazienkach park Warszawy. Także Park Polińskiego, Obwodu AK, Znicza czy Park nad Balatonem cieszą się dużym uznaniem. W ostatnich latach udało nam się także zbudować interesującą ofertę kulturalną dzielnicy. Mieszkańcy i goście Pragi Południe mogą na co dzień korzystać z wielu ciekawych miejsc i ambitnych wydarzeń. Zaś plaże nad Wisłą, położone także w naszej dzielnicy, to zjawisko wciąż budzące zachwyt i nadal rozwijające się – dodaje Tomasz Kucharski

Kulturę, kreatywność, wartość artystyczną oraz historyczną tej dzielnicy docenił również Serwis Travel Supermarket oraz blogerzy Adam Goffman (prowadzący "Travels of Adam") i Emily Ray (prowadząca "The Cosy Traveller") publikując ranking 23 najciekawszych i najbardziej oryginalnych dzielnic w Europie.

Skanska na Pradze-Południe
Skanska na terenie Pragi-Południe działa już kilka lat. To tu mieszkaniowa spółka z Grupy Skanska zrealizowała swój premierowy projekt deweloperski - nowoczesne osiedle Park Ostrobramska - wprowadzając tym samym na warszawski rynek skandynawskie standardy. I i II etap inwestycji spółka oddała do użytku w 2014 roku. Mieszkania w parku Ostrobramska były najlepiej sprzedającymi się lokalami w Warszawie spośród nowych obiektów mieszkalnych wprowadzonych na rynek w 2012 r. Obecnie Skanska Residential Development Poland pracuje nad przygotowaniem kolejnych etapów inwestycji.

Dwa lata później  miłośnicy jednośladów zyskali nowy, blisko 5-kilometrowy odcinek trasy rowerowej wzdłuż al. Stanów Zjednoczonych, który zapewnia im wygodny dojazd do Wisły. Wszystko dzięki współpracy Skanska z Zarządem Dróg Miejskich działającym w imieniu Miasta Stołecznego Warszawy.

Fajny żłobek w najfajniejsze dzielnicy
Praskie portfolio Skanska w tym roku wzbogaci się również o inwestycję dla najmłodszych mieszkańców dzielnicy. Przy ul. Szkoły Orląt firma buduje żłobek dla 80 dzieci na zlecenie Urzędu Dzielnicy Praga-Południe.

– Placówkę wyposażymy w węzeł kuchenny, obsługujący nawet do 150 dzieci, gabinety psychologa, pomocy przedmedycznej i pralnię. Obok budynku wybudujemy place zabaw z wyposażeniem dostosowanym do grup wiekowych, wyłożone bezpieczną nawierzchnią - wymienia Wojciech Wdowiak, kierownik budowy, Skanska. - Na terenie żłobka znajdą się również zielone tereny i mała architektura, aby najmłodsi mogli w ciepłe dni spędzać czas również na świeżym powietrzu - dodaje.

– Do tej pory wzmocniliśmy grunt, wykonaliśmy płytę fundamentową oraz przyłącza wodno-kanalizacyjne. Jesteśmy na etapie szalowania pierwszych dwóch działek stropowych oraz wznoszenia ścian nośnych na pozostałej części budynku. Zgodnie z harmonogramem, prace potrwają do końca października 2017 roku – mówi kierownik budowy.

Skanska zadba także o nowe nasadzenie drzew na terenie inwestycji, buduje zjazd z drogi gminnej - ul. Jana Nowaka Jeziorańskiego, wewnętrzne drogi i miejsca parkingowe, w tym miejsca dostosowane do osób z niepełnosprawnością. Parterowy budynek żłobka, bez barier w postaci schodów, w całości będzie dostosowany do osób o ograniczonych możliwościach poruszania się.

Wartość kontraktu to blisko 6,3 mln zł netto.

Charakterystyczne parametry
Powierzchnia zabudowy – 1847 m kw.
Powierzchnia całkowita – 1873 m kw.
Powierzchnia użytkowa – 1456 m kw.
Kubatura – 11393 m sześc.
Wysokość budynku – 8,2 m

[1] http://businessinsider.com.pl/lifestyle/najlepsze-dzielnice-europejskich-miast/38026ez