Kamień węgielny na budowie komendy policji w Szczecinku

Press release 15.05.2012 15:00 CET
Na budowie Komendy Powiatowej Policji w Szczecinku odbyło się uroczyste wmurowanie kamienia węgielnego. Kontrakt o wartości 13 mln zł brutto Skanska planuje zakończyć w połowie lipca 2013 roku.

Nowa komenda będzie mieścić się na ulicy Polnej w pobliżu skrzyżowania
z ulicą Kosińskiego. Wcześniej funkcjonowała tam jednostka wojskowa, pierwotnie 20. Warszawskiej Dywizji Pancernej, a w latach 90 - tych
2. Pomorskiej Dywizji Zmechanizowanej. W 2008 roku zburzono budynki koszarowe przygotowując w ten sposób plac pod budowę komendy. Na tym terenie Skanska buduje czterokondygnacyjny podpiwniczony budynek w kształcie litery C. Kubatura obiektu to 10615 m sześc., a powierzchnia użytkowa 3 008 m kw.

W piwnicy budynku zlokalizowane będzie m.in. archiwum, strzelnica oraz magazyny i szatnie. Na parterze znajdą się pomieszczenia biurowe zespołu oficera dyżurnego, Policyjna Izba Zatrzymań oraz zaplecze sanitarne i socjalne.

Pierwsze piętro to pomieszczenia  przeznaczone dla komendanta, sala konferencyjna oraz pokoje biurowe. Na drugim piętrze znajdą się m.in. powierzchnie biurowe sekcji do walki z przestępczością gospodarczą, sekcji kryminalnej (również na trzecim piętrze) oraz  zespołu ds. wykroczeń. Na ostatniej kondygnacji zlokalizowane będą pomieszczenia biurowe sekcji kryminalnej, pokój techników kryminalistyki, pomieszczenie do suszenia dowodów, atelier fotograficzne oraz pokoje przesłuchań.

Postęp prac

Pierwszy etap prac objął przebudowę kolektora ciepłowniczego, roboty naziemne oraz fundamentowe.

- Wykonaliśmy  kanalizację sanitarną i deszczową oraz infrastrukturę wraz z przyłączami wodociągowymi. Obecnie realizujemy  ściany piwnic  i strop. Jednocześnie wykonujemy prace związane z budową parkingów dla 59 samochodów, w tym 3 stanowisk dla osób niepełnosprawnych – mówi Marek Kaźmierski, Kierownik Budowy, Skanska.

Budynek w stanie surowym powinien być gotowy do końca września. Stan surowy zamknięty, ze stolarką okienną oraz dachem planujemy wykonać do końca roku. Dzięki temu, już zimą, będziemy mogli  rozpocząć  roboty wykończeniowe. W najbliższych miesiącach  rozpoczniemy budowę kojców dla psów. Prace prowadzone są zgodnie z harmonogramem.

- Obawialiśmy się, że pracując na terenie byłej jednostki wojskowej możemy trafić na niewybuchy. Na szczęście żadnych znalezisk nie było – mówi Konrad Michalski, Inżynier Projektu, Skanska.

- Pojawił się jednak inny, nietypowy problem. Musieliśmy przeprowadzić przyłącze wody nie uszkadzając nowej nawierzchni drogowej na ulicy Polnej. Zdecydowaliśmy się na bezinwazyjne przeprowadzenie jej na drugą stronę drogi poprzez przecisk sterowany. Polega on na bezwykopowym przeprowadzeniu instalacji za pomocą specjalnego sprzętu. Przecisk miał długość ok. 20 metrów – mówi Jan Matysiak, Menadżer Projektu, Skanska.

Firma z doświadczeniem

Obecnie na terenie województwa zachodniopomorskiego Skanska , rozbudowuje Samodzielny Publiczny Szpital Rejonowy w Nowogardzie, budynek biurowo-socjalny na potrzeby Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji Uniwersytetu Szczecińskiego „Inter-Lab” oraz Centrum Dialogu „Przełomy” w Szczecinie. W regionie zachodniopomorskim byliśmy także wykonawcą hali widowiskowo-sportowej w Koszalinie, Regionalnego Centrum Sportu w Kołobrzegu oraz obiektu handlowego Leroy Merlin w Szczecinie.