Basen w Środzie Śląskiej jest już otwarty

Press release 01.10.2012 11:00 CET

Mieszkańcy Środy Śląskiej mogą już korzystać z nowego basenu. Obiekt został zrealizowany przez Skanska w niespełna dwa lata.

basen w Środzie Śląskiej

Trzykondygnacyjny obiekt o powierzchni użytkowej 3,5 tys. m kw. i kubaturze niemal 13 tys. m sześc. powstał przy ulicy Kilińskiego. Znajdują się w nim: basen pływacki, rekreacyjny i brodzik dla dzieci. Dodatkowymi atrakcjami są: wewnętrzna zjeżdżalnia o długości 53 m i basen jacuzzi o wymiarach 2,25 x 2,25 m. W obiekcie zlokalizowana została także siłownia, dwie sauny suche i łaźnia parowa. Skanska zrealizowała inwestycję dwa miesiące przed planowym terminem zakończenia. Projekt miał wartość 15 mln zł netto.

Zakres prac

W hali basenowej znajdują się trzy niecki ze stali nierdzewnej. Sześciotorowy basen pływacki ma wymiary 12,5 m x 25 m i głębokość od 1,4 m do 1,8 m. Jego skrajny tor został zaadoptowany do celów szkoleniowych poprzez zamontowanie pomostu wypływającego do nauki pływania. Pozwolą one na wielozadaniowe wykorzystanie basenu bez konieczności zastosowania ruchomego dna i zmiany właściwości pozostałych torów. Basen rekreacyjny o wymiarach 10,2 m x 16,6 m wyposażony został w gejzer powietrzny, masaż ścienny, grotę sztucznej fali oraz małą zjeżdżalnię. Brodzik dla dzieci składa się z dwóch położonych na różnych poziomach niecek basenowych.

Hall wejściowy obejmuje dwa poziomy budynku połączone szerokimi schodami i otwartą dwukondygnacyjną przestrzenią. Nad wejściem głównym umieszczono antresolę kawiarni - przeszkloną zarówno w fasadzie zewnętrznej, jak i od strony hallu, pozwalającą na wgląd do hali basenowej.

W piwnicach obiektu znajdują się pomieszczenia techniczne i socjalne dla pracowników, a na piętrze pomieszczenia administracji obiektu oraz wejście na widownię przeznaczoną dla 160 osób. Nad wejściem głównym umieszczona została przeszklona antresola, z której okien widoczna jest panorama miasta i jezioro.

Cały obiekt został w pełni przystosowany do  potrzeb osób niepełnosprawnych poprzez zastosowanie zewnętrznych pochylni, zachowanie wielkości i szerokości pomieszczeń i przejść koniecznych dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich oraz wyposażenie w uchwyty, zamontowane w toaletach, natryskach i nieckach basenowych.

Solary nad basenem

Na dachu basenu w Środzie Śląskiej Skanska zamontowała baterie solarne, składające się w sumie z 79 kolektorów płaskich w aluminiowej obudowie. W skład zamontowanych systemów wchodzą również m.in.: pompa układu solarnego, pompa by-pass, naczynie zbiorcze układu solarnego, zawór przełączający obiegi, regulator instalacji solarnej oraz czynnik roboczy. Zastosowanie instalacji solarnej daje gwarancję obniżenia zużycia gazu, który jest jedynym źródłem energii służącym do przygotowania ciepłej wody użytkowej i podgrzewania wody basenowej. W wyniku zmniejszenia zużycia gazu ograniczeniu ulegnie emisja dwutlenku węgla i związków azotu.

Firma z doświadczeniem

Skanska posiada znaczące doświadczenie w realizacji obiektów sportowych. Jest to jeden z podstawowych obszarów działalności firmy. Skanska wykonała m.in. kompleks rekreacyjno-sportowy w Zielonej Górze, basen w Strzyżowie, Oleśnicy, Sulechowie i Łodzi, halę sportową w Łodzi oraz stadion piłkarski w Kielcach na 15,5 tys. widzów. Skanska była również wykonawcą kompleksu odkrytych basenów w Drzonkowie, centrum sportowo-rekreacyjnego w Kórniku, aquaparku w Wągrowcu i Kaliszu, stadionu w Kołobrzegu, a także hali widowiskowo-sportowej w Koszalinie.