Skanska dokończy budowę basenu w Kolbuszowej

Press release 20.10.2009 00:00 CET

Skanska podpisała kontrakt na wykonanie trzeciego etapu budowy krytej pływalni „Fregata” w Kolbuszowej. Prace potrwają do końca września 2010 roku, a ich wartość wyniesie ponad 10,6 mln zł brutto.

W ramach dwóch poprzednich etapów budowy Skanska zrealizowała prace o łącznej wartości 6,7 mln zł brutto. - Trzeci i ostatni etap inwestycji obejmuje wykonanie robót wykończeniowych wewnątrz pływalni, instalacji związanych z technologią uzdatniania wody basenowej oraz instalacji sanitarnych i elektrycznych – mówi Dariusz Urbanik, Menedżer Marketingu i Oferowania, Skanska. - Zrealizujemy także prace na zewnątrz budynku, m.in. nawierzchnie tarasów i zieleń. Inwestycję planujemy zakończyć we wrześniu przyszłego roku.

„Fregata” w szczegółach Pływalnia powstaje pomiędzy budynkami Liceum Ogólnokształcącego i Zespołu Szkół Technicznych w Kolbuszowej. W hali basenowej znajdą się dwie niecki basenowe: sportowa o wym. 25 x 12,5 m oraz mniejsza, o wymiarach 6 x 12,5 m, służąca do nauki pływania. Nad wejściem zostanie zamontowany i rozpięty na cięgnach żagiel z płótna żaglowego o powierzchni ok. 20 m kw.

Trzy etapy inwestycji Inwestor – Gmina Kolbuszowa, podzielił inwestycję na trzy etapy. Pierwszy, 12-miesięczny etap prac obejmował wykonanie stanu surowego otwartego budynku, w tym m.in. konstrukcji żelbetowych niecek basenowych oraz instalacji wewnętrznych. Tę część inwestycji zakończyliśmy w październiku 2007 roku. Kolejna, półroczna faza robót obejmowała m.in. montaż stolarki i ślusarki zewnętrznej, wykonanie elewacji zewnętrznej, dachu i ścianek działowych na parterze budynku oraz nasypów i zasypów wokół budynku. Drugi etap prac zakończył się w listopadzie 2008 roku.

Lokalne działania Skanska od wielu lat realizuje inwestycje na Podkarpaciu. Jesteśmy wykonawcą największej obecnie inwestycji drogowej w regionie – przebudowy drogi krajowej nr 4 na odcinku Ropczyce – Pilzno. Nasza firma modernizuje halę basenową oraz buduje wodociąg i kanalizację w Dębicy. Wybudowaliśmy kryte pływalnie w Głogowie Małopolskim i w Rzeszowie. Wyremontowaliśmy także Dwór Starościński w Leżajsku, a dla Muzeum - Zamku w Łańcucie odbudowaliśmy storczykarnię, maneż i kasyno urzędnicze.

Firma z doświadczeniem Budowa obiektów sportowo-rekreacyjnych to jeden z podstawowych obszarów działalności Skanska. Byliśmy wykonawcą m.in. kompleksów basenowych w Strzyżowie, Oleśnicy i Łodzi oraz spełniającego standardy UEFA stadionu piłkarskiego w Kielcach dla 15,5 tys. widzów. W zrealizowanej ostatnio przez naszą firmę hali sportowo-widowiskowej w Łodzi, mieszczącej 13 tys. widzów, rozgrywały się mecze zakończonych niedawno koszykarskich mistrzostw Europy. Aktualnie realizujemy szereg pływalni, m.in. w Wągrowcu, Kórniku, Radomiu, Wrocławiu i Zielonej Górze. W Kołobrzegu rozpoczęliśmy niedawno budowę Regionalnego Centrum Sportu, a w Koszalinie - hali widowiskowo-sportowej.