W Płocku powstaje kolejny sklep Leroy Merlin

Press release 16.07.2013 00:00 CET

Ruszyły prace na budowie Leroy Merlin w Płocku. Będzie to 12. sklep tej sieci zrealizowany przez firmę Skanska. Wartość inwestycji wyniesie ponad 30 mln zł netto.

1

8 miesięcy potrwa budowa Leroy Merlin w Płocku, które powstaje w ramach Centrum Handlowego Graniczna. Zbudowana zostanie jednokondygnacyjna hala z przyległym dwukondygnacyjnym budynkiem, który pomieści pomieszczenia biurowo-socjalne. W hali znajdzie się też dwukondygnacyjna część mieszcząca powierzchnie techniczne przeznaczone na stacje transformatorowe, rozdzielnie elektryczne średniego i niskiego napięcia, kotłownię i pompownię wody na potrzeby instalacji tryskaczowej. Powstaną również drogi wewnętrzne, chodniki i parkingi o łącznej powierzchni 24 tys. m kw.

Hipermarket w Płocku, o powierzchni zabudowy 15 tys. m kw. i kubaturze niemal 140 tys. m sześc. będzie jednym z większych obiektów sieci Leroy Merlin w Polsce.

Ruszyły prace
- Kilka dni temu ruszyły prace ziemne – mówi Aleksander Piliński, Kierownik Budowy, Skanska. - Ze względu na bardzo dużą różnicę poziomów terenu roboty makroniwelacyjne obejmą nasypy i wykopy o łącznej ilości ponad 65 tys. m sześc. Kluczowym elementem prac będzie wykonanie ściany oporowej, która umożliwi realizację platformy pod budynek.

W sierpniu planowane jest rozpoczęcie prac konstrukcyjnych.  Montaż prefabrykowanych słupów żelbetowych pozwoli na przyspieszenie montażu konstrukcji dachu. Stalowa słupowo-ryglowa konstrukcja obiektu ważyć będzie 422 tony. Rozpiętość przęseł wyniesie 18 m.

Na połowę listopada przewidujemy zamknięcie budynku – mówi Aleksander Piliński. - Okres zimowy przeznaczymy na wykonanie posadzki i pozostałe prace wykończeniowe. Zakończenie robót wraz z uzyskaniem pozwolenia
na użytkowanie zaplanowane jest na drugą połowę lutego 2014 r.

Realizacje dle Leroy Merlin
Hipermarket w Płocku to kolejna inwestycja realizowana przez Skanska dla jednego z naszych kluczowych klientów, Leroy Merlin – mówi Maciej Cholewa Menadżer Projektu, Skanska. - Dotychczas zbudowaliśmy 11 obiektów tej sieci: w Warszawie, Szczecinie, Rumi, Zgorzelcu, Kaliszu, Toruniu, Puławach i Zielonej Górze, trzy pod Poznaniem, a na potrzeby dwóch kolejnych sklepów wykonaliśmy adaptacje stanu surowego. Cieszymy się, że inwestor zaufał nam po raz kolejny – dodaje Maciej Cholewa.

Zdjęcie: Leroy Merlin w Swarzędzu k/Poznania