Zakończyliśmy budowę Biblioteki Uniwersytetu Wrocławskiego

Press release 27.01.2012 15:10 CET

Skanska zakończyła realizację budynku Biblioteki Uniwersyteckiej. Wartość wykonanych przez nas prac zamknęła się w kwocie ponad 147 mln zł brutto.

Biblioteka UW

Dziękuję firmie Skanska za profesjonalizm i modelową współpracę z Uniwersytetem przy realizacji  tego niezwykle skomplikowanego projektu – mówił Rektor Uniwersytetu Wrocławskiego prof. Marek Bojarski w obecności ponad 130 zaproszonych gości podczas otwarcia Biblioteki, połączonego z konferencją prasową i uroczystym posiedzeniem Senatu. Uroczystość odbyła się 25 stycznia br.

Udostępnienie obiektu studentom, naukowcom i mieszkańcom Wrocławia zaplanowano na początek przyszłego roku akademickiego. Do tego czasu biblioteka ma zostać wyposażona w meble, komputery i zbiory przeniesione z bibliotek przy ul. Szajnochy i na Piasku.

Gmach Biblioteki Uniwersyteckiej

Budynek, o całkowitej powierzchni ponad 46 tys. m kw., ma 7 kondygnacji naziemnych oraz jedną podziemną. Na zbiory biblioteczne przeznaczone są pomieszczenia magazynowe na wszystkich poziomach oprócz najniższego, gdzie zlokalizowany został parking podziemny i pomieszczenia techniczne. Łączna powierzchnia wszystkich magazynów mieszczących zbiory to ponad 11 tys. m kw. Bogaty księgozbiór Biblioteki Uniwersytetu Wrocławskiego rozmieszczony zostanie w stalowych regałach o łącznej długości półek ok.108 km. Dodatkowo, na pomieszczenia z wolnym dostępem dla czytelników, czyli czytelnie, katalogi i księgozbiory podręczne znajdujące się na trzech poziomach, przeznaczono 2 780 m kw.

W obiekcie znajdują się też sala wielofunkcyjna i dwie sale audytoryjne na 285 miejsc, z pełnym wyposażenie multimedialnym, przygotowane do organizowania wernisaży lub konferencji, także wielojęzycznych.

Wyjątkowy księgozbiór

W nowym gmachu znajdzie swoje miejsce wyjątkowy księgozbiór Biblioteki Uniwersyteckiej liczący ponad 2 mln woluminów, z czego ponad 475 tys. to najcenniejsza część zbiorów specjalnych składająca się m.in. z największego w Polsce zbioru starych druków z okresu 1456-1800, najbogatszego w Polsce zbioru średniowiecznych manuskryptów, a także rękopisów muzycznych autorstwa m.in. Mozarta i Beethovena.

Na czytelników będzie czekało 680 stanowisk, w tym 248 wyposażonych w komputery oraz dwa duże magazyny tzw. „wolnego dostępu”. Pozwolą one zarówno na wygodne korzystanie ze zbiorów w obrębie nowego gmachu, jak również na sprawny dostęp do lokalnych i zdalnych sieciowych zasobów informacyjnych. W nowym budynku będzie mogło przebywać ponad 1000 użytkowników jednocześnie (nie licząc pracowników), co w połączeniu z nowoczesną siecią komputerową znacznie ułatwi dostęp do zasobów Biblioteki Uniwersyteckiej.

Trochę historii

Bryła budynku została zaprojektowana  przez Studio Architektoniczne Rzyski  z Warszawy. Roboty budowlane rozpoczęła w 2003 roku firma Mitex. W 2006 roku realizacja inwestycji została przerwana. Skanska dokończyła roboty budowlane i wykończeniowe w ramach kontraktu podpisanego w październiku 2008 roku. W dniu 15 grudnia 2011 r., w imieniu Uniwersytetu Wrocławskiego, uzyskaliśmy pozwolenie na użytkowanie.

Szary piaskowiec, kilometry kabli i rurociągów

W ramach powierzonych nam prac wykonaliśmy kompleksowe prace wykończeniowe, roboty elewacyjne, dachowe, elektryczne, sieci wewnętrzne i zewnętrzne oraz zagospodarowanie terenów przyległych do Biblioteki. Ułożyliśmy ponad 18,6 tys. mkw. okładzin kamiennych z szarego piaskowca - to ponad 2,5 razy więcej niż powierzchnia boiska nowego stadionu na Maślicach we Wrocławiu. Zainstalowaliśmy ponad 13,1 tys. m kw. sufitów podwieszanych różnego typu i zamontowaliśmy ponad 800 szt. drzwi. Długość rurociągów stalowych i  z tworzyw sztucznych różnego przeznaczenia to ponad 41 km, czyli więcej niż długość nowej Autostradowej Obwodnicy Wrocławia, a 444 km okablowania instalacji elektrycznych i niskoprądowych to więcej niż droga autostradą A4 z Wrocławia do Rzeszowa.

Ponad 6 800 szt. główek tryskaczy, 730 grzejników, 430 klap pożarowych, 16 650 m kw. kanałów wentylacyjnych, 1 700 szt. czujek dymowych, 8 850 szt. opraw oświetleniowych i 1 098 głośników Dźwiękowego Systemu Ostrzegawczego - to liczby świadczące o skali przedsięwzięcia.

Instalacje bezpieczeństwa

Budynek Biblioteki spełnia aktualne standardy stawiane tego typu obiektom z zakresu bezpieczeństwa i komfortu użytkowania. Nowy gmach jest wyposażony w instalacje: gaszenia gazem, tryskaczową i oddymiania oraz wewnętrzną instalację wody pożarowej, a także systemy:  dźwiękowy ostrzegawczy, sygnalizacji pożaru, detekcji dwutlenku węgla oraz telewizji dozorowej CCTV.

Obiekt jest wyposażony w systemy tzw. „inteligentnego zarządzania budynkiem”: system Zarządzania Budynkiem (BMS) sterujący wszystkimi ważnymi instalacjami w budynku, system kontroli dostępu, sygnalizacji włamania i napadu, kontroli książek oraz rejestracji czasu pracy.

Zamontowane okablowanie strukturalne umożliwia przesyłanie danych o prędkości do 250 Mb/s, a na krótkim dystansie do30 m- nawet 1Gb/s. Z ciekawszych informacji możemy jeszcze podać, że moc zainstalowanego na budynku transformatora równa 2x1 600 kVA wystarczyłaby do zasilenia osiedla złożonego z 200 domków jednorodzinnych, a system wentylacyjny może wtłoczyć do budynku 325 tys. m sześc., a usunąć z budynku 430 tys. m sześc. powietrza na godzinę.

Liczna rzesza naszych inżynierów, specjalistów i pracowników fizycznych zostawiła przez te trzy lata na budowie cząstkę siebie, wnosząc olbrzymie zaangażowanie i za to im serdecznie dziękuje – mówił Piotr Wesołowski, Dyrektor Oddziału Budownictwa Ogólnego Skanska we Wrocławiu podczas otwarcia Biblioteki.