Powstanie nowy obiekt dla studentów Wydziału Biologiczno - Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego

Press release 10.10.2012 09:30 CET

Za 18 miesięcy studenci Wydziału Biologiczno-Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego rozpoczną naukę w Podkarpackim Centrum Innowacyjno-Badawczym Środowiska. Nowoczesny obiekt będzie kosztował 9,4 mln zł netto. Prace budowlane wykona Skanska.

Centrum Innowacyjno-Badawcze

Dzięki inwestycji rzeszowska uczelnia będzie dysponować nowym obiektem naukowo-dydaktycznym dla studentów kierunków ochrony środowiska i biologii. Nowoczesne sale dydaktyczne, wykładowe i ćwiczeniowe, specjalistyczny sprzęt i laboratoria do badań gleby, wód i powietrza pozwolą na podniesienie poziomu kształcenia na cieszących się coraz większą popularnością kierunkach związanych z ochroną środowiska.

W ramach Wydziału Biologiczno-Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego funkcjonuje obecnie ponad 20 jednostek organizacyjnych, m.in.: Katedra Agrobiologii i Ochrony Środowiska, Biochemii i Biologii Komórki, Biologii Środowiska, Biotechnologii i Mikrobiologii, Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii.

Kolejny obiekt Uniwersytetu na rzeszowskim osiedlu Zalesie

Podkarpackie Centrum Innowacyjno-Badawcze Środowiska powstanie na rzeszowskim osiedlu Zalesie, przy ulicy Zelwerowicza. Będzie kolejnym funkcjonującym tu obiektem Uniwersytetu Rzeszowskiego.

- Powierzona Skanska inwestycja obejmuje realizację budynku o kubaturze ponad 3,9 tys. m sześc. i powierzchni użytkowej 891 m kw. Z uwagi na naukowo-badawczy charakter obiekt wyposażymy w instalację wentylacji mechanicznej, klimatyzację i instalację teleinformacyjną – mówi Andrzej Janora, Menadżer Projektów, Skanska.

- W ramach kontraktu wykonamy także przyłącza centralnego ogrzewania, kanalizacji, wody, zasilania energetycznego, kanalizacji teletechnicznej i światłowodowej oraz prace związane z budową parkingu, zielenią, zagospodarowniem terenu i małą architekturą Roboty budowlane zakończymy wiosną 2014 roku – deklaruje Andrzej Janora ze Skanska.

Skanska dla rzeszowskich uczelni

Uniwersytet Rzeszowski to powtarzalny klient Skanska. W lipcu br. firma przekazała do użytku nowy obiekt Uniwersyteckiego Centrum Innowacji i Transferu Wiedzy Techniczno – Przyrodniczej oraz Kompleks Naukowo-Dydaktycznego Centrum Mikroelektroniki i Nanotechnologii.

Skanska wykonała także prace wykończeniowe w Regionalnej Bibliotece Akademickiej, a obecnie jest wykonawcą nowego budynku dla Instytutu Teologiczno-Pastoralnego w Rzeszowie. Skanska zrealizowała również obiekty dla Politechniki Rzeszowskiej: Regionalne Centrum Dydaktyczno-Konferencyjne i Biblioteczno-Administracyjne oraz halę sportową. Niedawno rozpoczęła się budowa Zespołu Laboratoriów Wydziału Budowy Maszyn i Lotnictwa.

Firma z doświadczeniem

Skanska posiada wieloletnie doświadczenie w budowie obiektów dla polskich uczelni wyższych. Zrealizowaliśmy inwestycje dla Politechnik: Poznańskiej i Wrocławskiej oraz Uniwersytetów Łódzkiego, Wrocławskiego, Zielonogórskiego oraz Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wybudowaliśmy także Bibliotekę Główną Uniwersytetu Wrocławskiego, Wydział Biologii Molekularnej i Budynek Dydaktyczno-Naukowy Wydziału Chemii dla Uniwersytetu Łódzkiego i aulę Centrum Dydaktycznego Akademii Medycznej w Łodzi.

Wizualizacja dzięki uprzejmości Uniwersytetu Rzeszowskiego